indice viteza anvelope

Indice de viteza al anvelopelor

Indicele de viteză al anvelopelor este o măsură importantă a performanței acestora și a siguranței în trafic. Indicele de viteză reprezintă viteza maximă pe care o anvelopă o poate susține în condiții optime de utilizare, fără a fi expusă riscului de deteriorare sau de explozie.

Marcajul pentru acest indice se gaseste in dreapta celui cu dimensiunile anvelopelor si este reprezentat de litere de la A la Z.

Cum este calculat un indice de viteza?

Indicele de viteză al anvelopelor este calculat printr-un test de laborator standardizat, care măsoară viteza maximă pe care o anvelopă o poate susține în condiții optime de utilizare. Acest test se numește testul de viteză J și este efectuat în conformitate cu standardele internaționale ISO (Organizația Internațională de Standardizare) și ETRTO (European Tyre and Rim Technical Organization). 

În acest test, anvelopa este montată pe o roată de o anumită dimensiune și este supusă la o sarcină corespunzătoare greutății și dimensiunilor roții. Apoi, roata cu anvelopa montată este pusă în mișcare pe un tambur de testare, iar viteza este crescută în mod constant până când anvelopa se dezintegrează sau prezintă semne de deteriorare. Indicele de viteză al anvelopei este apoi atribuit pe baza vitezei la care anvelopa a rezistat testului.

indice de viteza

De ce trebuie sa stii ce indice de viteza iti trebuie pentru masina ta?

Este important să știi ce indice de viteză este necesar pentru anvelopele mașinii tale pentru că acesta poate influența performanța și siguranța în trafic.

Exista doua posibilitati atunci cand alegi o anvelopa cu alt indice de viteza decat cel recomandat, iar acestea sunt:

Daca indicele de viteza este mai mic decat cel recomadat

Utilizarea unei anvelope cu un indice de viteză prea mic poate duce la supraîncălzirea anvelopei și la deteriorarea acesteia în timpul condusului la viteze ridicate. În plus, anvelopele cu un indice de viteză insuficient pot afecta manevrabilitatea și stabilitatea mașinii, ceea ce poate crește riscul de accidente rutiere.

Daca indicele de viteza este mai mare decat cel recomandat

Pe de altă parte, utilizarea unei anvelope cu un indice de viteză prea mare poate fi costisitoare și inutilă pentru mașina ta, deoarece nu vei putea conduce niciodată la viteze care depășesc limita impusă de puterea masinii.

Tabel cu indici de viteza

Indicele de viteza Viteza maxima Vehicule compatibile
F
80 km/h
autovehicule de dimensiuni mari, cum ar fi camioane și autobuze
G
90 km/h
autovehicule de dimensiuni mari, cum ar fi camioane grele și autobuze
J
100 km/h
autovehicule de tractare
K
110 km/h
autovehicule de dimensiuni mari și grele, cum ar fi camioane și autobuze
P
150 km/h
autovehicule de dimensiuni medii, cum ar fi autoturisme și SUV-uri
T
190 km/h
autovehicule de dimensiuni medii și mari, cum ar fi autoturisme și SUV-uri
U
200 km/h
autovehicule de dimensiuni mari și de lux, cum ar fi limuzine și SUV-uri de lux
H
210 km/h
autovehicule de dimensiuni medii și mari, cum ar fi autoturisme și SUV-uri de performanță
V
240 km/h
autovehicule de dimensiuni medii și mari, cum ar fi autoturisme și SUV-uri de performanță
W
270 km/h
autovehicule de dimensiuni mari și de performanță, cum ar fi limuzine de lux și SUV-uri de performanță
Y
300 km/h
autovehicule de performanță foarte mare, cum ar fi supercar-uri

Este important să verifici indicele de viteză recomandat pentru autovehiculul tău și să te asiguri că anvelopele tale îndeplinesc cerințele minime.

În caz contrar, s-ar putea să ai probleme cu performanța autovehiculului tău și, mai important, cu siguranța pe drum. Indicele de viteză recomandat pentru autovehiculul tău poate fi găsit în manualul proprietarului sau pe site-ul producătorului de anvelope.

Concluzii

Indicele de viteză al anvelopelor este un aspect important de luat în considerare atunci când alegi anvelope pentru autovehiculul tău. Este esențial să înțelegi ce înseamnă indicele de viteză și cum se calculează, dar și să verifici care este indicele recomandat pentru autovehiculul tău. Alegerea anvelopelor cu indice de viteză potrivit nu numai că îți va asigura siguranța și performanța, ci și îți va prelungi durata de viață a anvelopelor.

Vezi aici și alte sfaturi pentru a prelungi durata de viață a cauciucurilor tale.

Pentru că nu tu programezi când se strică mașina, nici noi nu programăm intervalul de timp în care ne poți suna, de aceea iți stam la dispoziție non-stop și nu uita că suntem doar la un apel distanță!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

© Copyright 2023 Prim Transport. Toate drepturile rezervate.
GDPR - Politica de confidenţialitate | Termeni si condiţii | Website realizat de WebBandit.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.